Hoe dan?

Ja..racisme heeft toch altijd een rol gespeeld in mijn leven. Dat heb ik me altijd wel gerealiseerd maar toch koos ik ervoor om daar niks mee te doen.


Mijn opa en oma zijn bv. niet op de bruiloft van mijn vader en moeder geweest omdat “hun zoon trouwde met een blanke vrouw”.(mijn moeder heeft een blanke vader).

Mijn ouders zijn Suriname ontvlucht vanwege discriminatie  Een opmerking die tegen mijn moeder is gemaakt en die bij mij is blijven hangen is : “Je denkt dat je beter bent dan mij omdat je blank bent”Toen mijn zus , van toen 4 jaar, klappen kreeg van de buurvrouw, was de maat vol.

Ik schreef gisteren “blank ” te zijn opgevoed. Dat bleek toen ik op mijn 14e in Suriname op vakantie was en ik helemaal gek was op mijn iets jongere nichtje Grace. Toen mijn tante vroeg waarom ik Grace toch zo leuk vond , was mijn antwoord: “omdat ze op een blanke lijkt!”Die opmerking laat duidelijk zien wat mijn referentiekader was.

Tot de dag van vandaag houd ik rekening met bepaalde dingen die ik doe..of juist niet doe.Ik spreek geen Surinaams…Ik versta geen Surinaams…ik heb geen Surinaamse vrienden.Dat voelde voor mij altijd heel veilig…want ik hoorde erbij…


Maar nu vraag ik me af : Waar hoorde ik dan bij en waarom was dat zo belangrijk?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s